Гърция обещава половината от доходите на тези, които се преместят в страната да бъдат необлагаеми, в опит да привлече граждани чужденци.

"Това означава, че вече можем да избираме къде да живеем и работим", каза Алекс Пателис, главен икономически съветник на премиера Кириакос Мицотакис пред Bloomberg. Гърция "вече може да предлага данъчни облекчения", каза той.

Страната получи международно признание за начина, по който се справи с пандемията миналата пролет. Гърция въведе второ блокиране в опит да спре най-новото разпространение на вируса.

Правителството на Мицотакис се опитва да привлече инвестиции в страната след повече от четири години не дотам благоприятни за бизнеса и държавата.

Привличането на чужденци и обръщане на практиката на "изтичане на мозъци" се разглеждат като ключови фактори за промяна в страната след дългогодишната криза, която струва около 25% от икономическата продукция.

Гърция е изправена пред допълнителен спад от 9% на БВП през 2020 г. поради пандемията, според Европейската комисия. Очаква се безработицата да достигне около 18%, значително по-ниска от нивата от 30%, наблюдавани в пика на кризата, но все още е едно от най-високите нива в Европа.

Microsoft и Volkswagen обявиха плановете си да инвестират в Гърция, но страната се нуждае от много повече, ако иска да се противопостави на кризата. Moody"s Investors Service повиши държавния кредитен рейтинг на страната миналата седмица, позовавайки се на висок потенциал за растеж.

Сега страната прилага данъчна ставка от 44% за печалба над 40 000 евро. Новите стимули ще важат за максимум седем години за работници, които искат да преместят данъчната си база в Гърция, независимо от националността и вида на работата, въпреки че ще се прилагат само за нови длъжности, създадени в Гърция през 2021 г. Офертата ще важи и за гърци, живеещи в чужбина, ако се върнат в страната си.

Гърция вече има програма за привличане на богати инвеститори чрез фиксирана данъчна ставка за тези, които отговарят на условията и са готови да преместят местожителството си. Страната има и намалена ставка за пенсионери чужденци.