Набирането на сезонна работна ръка в Гърция от чужбина се отлага с месец по предписание на здравните власти в страната.

По думите на министъра на аграрното развитие и храните Макис Воридис засега секторът на земеделието не е на критично ниво, защото фермите в Гърция работят въпреки здравната криза.

Пред местна медия Воридис обаче коментира, че вече съществува реален недостиг на сезонни работници, предимно от България и Албания. Със забраната сега такива със сигурност няма да бъдат наемани в следващия месец, което логично ще засили дефицита.

Работниците чужденци, които понастоящем са в Гърция, няма да бъдат засегнати от мярката и ще могат да подновяват разрешителните си за работа, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Икономист чака фалити на държави

Икономист чака фалити на държави

И прогнозира възможна нова криза в еврозоната

Междувременно Гърция започна да раздава помощи на гражданите, които са с временно прекратени трудови договори.

Южната ни съседка дава помощи от по 800 евро на хора, работещите в сектори, чиято дейност беше прекратена от началото на мерките срещу разпространението на новия коронавирус.

Става въпрос предимно за фирми в сектори като ресторантьорството, хотелиерството, магазини, компании за битови услуги, както и част от производствените предприятия в страната.

Министерството на финансите също така е задало още два етапа на изплащане на помощи в дните след Великден. Сред тях са предвидени средства за помощи от по 400 евро на безработните, както обясни премиерът Кириакос Мицотакис.

Очаква се ситуацията около вируса да удари сериозно силно развития сектор на туризма в Гърция.

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Индустрията отговаря за една пета от икономиката и една четвърт от работните места