Високите цени на газа в Европа означават, че руският гигант "Газпром" няма да започне да настоява за използване на газопровода "Северен поток 2" преди официалното сертифициране и няма да Германия да ускори процеса. Това пише Reuters, позовавайки се на свои източници.

Използването на "Северен поток 2" да доставки на газ без одобрението на Германия не би имало сериозни последствия, а само глоба. В момента обаче в Германия политическите лидери се сменят, а връзките на Русия със Запада са силно обтегнати. Ето защо "Газпром" е склонна да чака.

"Не търсим по-бързо одобрение за сертифициране на газопровода" заяви източникът. По думите му "Газпром" иска да разбере как ще се развият политическите връзки с новото правителство на Германия след напускането на Ангела Меркел, която подкрепи "Северен поток 2".

От Кремъл обаче обявиха публично, че не разглеждат като политически процеса на сертифициране на "Северен поток 2" и че Русия трябва да бъде търпелива.

"Газпром" увеличи износа на газ за България с 44% за 11-те месеца

"Газпром" увеличи износа на газ за България с 44% за 11-те месеца

Запълването на европейските хранилища в края на ноември намаля до 68,05%

Все по-високите разходи за електроенергия принуждават някои индустрии да намалят или преустановят производството. Жителите на Европа получват все по-високи сметки за отопление на домовете си с наближаването на зимата.

Според "Газпром", който осигурява 35% от европейските нужди, всички договорни ангажименти се изпълняват без изключение. Според европейските лидери обаче Русия може да доставя повече и използва цените на газа и позицията си като лост в спора за "Северен поток 2".

"Газпром" отчете рекордно висока тримесечна нетна печалба от 8 милиарда долара за тримесечието третото тримесечие, което отразява високите цени на природния газ. Компанията каза, че очаква още по-високи печалби през следващите месеци.

Русия завърши изграждането на газопровода през септември и само чака одобрение от Германия, за да започне операциите.

През ноември обаче регулаторът заяви, че спира процеса по сертифициране, защото базираният в Швейцария консорциум, който стои зад проекта, трябва да създаде компания, съгласно германското законодателство, за да получи лиценз за експлоатация.

Това вероятно ще отложи началото на операциите до март следващата година, твърдят източници.

"Оръжието" на Владимир Путин: Какво се случва със „Северен поток 2“?

"Оръжието" на Владимир Путин: Какво се случва със „Северен поток 2“?

Доставките на руски газ за Европа през газопровода вероятно ще бъдат отложени поне с половин година