Правителството на канцлера Ангела Меркел ще провежда повече търгове за офшорна вятърна енергия и ще запълни пропуските в сегашния им капацитет за следващите три години, които индустрията заяви, че вредят на производителите на турбини и ще пречат за достигане на "зелените цели".

През следващите години Германия вероятно ще добави около 5 гигавата, което ще направи общия капацитет до края на следващото десетилетие 20 гигавата, заявява в сряда в Берлин заместник-министърът на икономиката и енергетиката Томас Барис. Индустриалните лобита, представляващи компании, включително Siemens Gamesa Renewable Energy, настояват да бъдат увеличени търговете.

Повишаването на капацитета "е осъществима стъпка за постигане на целта за чиста енергия", казва Барис, добавяйки, че правителството вероятно ще обяви подробности през следващия месец. "Предложението предполага, че ремонта на мрежата на континента ще направи възможно поемането на допълнителната офшорна енергия - това е задължително", казва той.

Германия е провела само два търга за офшорна вятърна енергия, един през 2017 г. и един миналата година. И в двата търга капацитетът бе спечелен от инвеститори, които предложиха да построят паркове без субсидии. Резултатите подтикнаха индустрията, опозиционните партии, включително Зелените и природозащитниците, да изискват по-бързо изграждане на морски мощности, използвайки конкурентоспособността на чистата енергия.

Коалицията на Меркел от Християндемократи и Социалдемократи досега твърдеше, че е необходимо поддържане на растежа на офшорните мощности в крак с преразглеждането на електрическата мрежа на континента.

Германия изгражда две нови "супер магистрали" север-юг, за да закара вятърната и слънчевата енергия от северната равнина до по-индустриализирания юг, но надстройката от 50 милиарда евро (57 милиарда долара) няма да бъде готова преди 2025 г.

Офшорният капацитет на Германия нарасна до 6,4 гигавата до края на миналата година, вторият по големина пазар в Европа след Великобритания. И докато Германия вероятно ще постигне междинната си цел за капацитет от 7,7 гигавата до 2020 г., не бяха планирани аукциони между тази и 2021 година, за когато бяха обявени нови търгове.