Поръчките в производствения сектор на Германия спаднаха значително през февруари, като добавиха още доказателства за това, че най-голямата икономика е далеч от преодоляване на спада в индустрията.

Производствените поръчки са намалели с 4,2 процента, което е далеч от прогнозите на икономистите за печалба от 0,3 процента, пише Bloomberg. Спадът от 2,1% на производствените поръчки миналия месец е бил ревизиран. Той е следствие от отслабващото инвестиционно търсене.

Производствената рецесия на Германия се задълбочава

Производствената рецесия на Германия се задълбочава

Високата заетост, растящите заплати и потреблението поддържаха икономиката, но последните данни показват спад на работните места

"Производствената активност ще продължи да бъде потискана през следващите месеци най-вече заради липсата на външно търсене", съобщават от Министерството на икономиката в страната.

Влошаващите се перспективи за производствената промишленост са още едно предупреждение за политиците, отговарящи за еврозоната, която печели основно от сектора на услугите. Ако нестабилността в производството се прехвърли и в други области, това може да подкопае доверието и положителните икономически перспективи за региона.

Представители на ЕЦБ ще се срещнат следващата седмица, за да направят оценка на политиката. През март прогнозите им растеж за 2019 година бяха доста скептични, направени точно преди началото на количественото облекчение, което включва стимули за банките и запазване на лихвените проценти за по-дълго.

Германия може да влезе в рецесия до края на 2019-а. Но Европа ще спечели от това

Германия може да влезе в рецесия до края на 2019-а. Но Европа ще спечели от това

На такова мнение са експертите от Saxo Bank