Най-негативният сценарий за българската икономика, който правителството очаква, е за 3% спад на брутния вътрешен продукт, заяви по-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БНР. При него прогнозите за безработицата са за повишение от 2 пр. п. и плавно възстановяване в края на 2020 г.

В приетия снощи от правителството проект за промени в закона за бюджета, е приложен най-негативният сценарий за развитие на ситуацията с коронавируса.

"Три сценария сме разработили, като в прогнозата, която предложихме вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината", каза той на брифинг в Министерски съвет.

Има и други сценарии, които са по-положителни. Единият разглежда запазване на растежа през 2020 г. до 0,7%, но със свиване от предварителните разчети. Другият говори за нулев растеж на икономиката, каза министърът.

"Аз съм приложил адаптиране на приходната част към очакванията за спад от 3%, за да сме максимално подготвени с буфери през следващите месеци", каза Горанов. А на въпрос дали влизаме в рецесия, заяви: "Очакванията са, че растежът няма да бъде такъв, какъвто се очаква... В момента не може да отчетем това (рецесия), но основните фактори на икономическия растеж - инвестиции и потребление са поставени пред изпитание".

Относно поемането на нов дълг, Горанов заяви, че на първия етап ще бъде необходимо да се търси от пазара (вътрешен и евентуално външен) споменатите 4,2 млрд. лв., включващи и операциите по финансиране, свързани с капитализирането на ББР, а останалата част от лимита ще бъде активирана само в случай, че се налагат след кризата или в следващите месеци в хода на 2020 г. осигуряване на допълнително ликвидно финансиране за консолидираната фискална програма.

"Тези мерки имат една единствена цел - да гарантират, че държавата има достатъчно ликвидност и възможности да поддържа основните си функции и да финансира до края на годината както системата за социална сигурност, системата на здравеопазването и общо системата на сигурност, която включва МВР, министерството на отбраната... и всички функции, които са ни вменени", заяви той.

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

Актуализацията на бюджета позволява фискалният резерв да остане непокътнат