Икономиката на Китай е с около 12 процента по-малко, отколкото твърдят официални цифри от Пекин. Реалният растеж е бил "надуван" с по около 2 процентни пункта годишно през последните години, казва в свой доклад Brookings Institution. Данните потвърждават отдавнашните съмнения, че Китай преувеличава растежа си.

Освен това, изследването създава притеснения, че забавянето на втората най-голяма икономика в света е по-тежко, отколкото смятахме. Дори и според официални данни брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал през миналата си година с 6,6 процента - най-бавният темп от 1990 година насам.

Докладът покрива годините между 2008 и 2016 година и няма данни за 2018 година. Но ако фалшифицирането на цифрите е продължило, то реалният брутен вътрешен продукт на Поднебесната империя е с 19,8 трилиона юана ($1,6 трилиона) под официалната цифра от 90 трилиона юана.

Авторите на доклада посочват, че вината се крие частично в местните правителства, които получават "награди", ако постигнат целите за растеж и инвестиции. Именно заради това те имат и мотив да подават грешни числа към Пекин.

Китайското Национално статистическо бюро вече е признавало през 2017 година, че "някои местни статистики за фалшифицирани". Анализът открива, че преди 2007-08 данните, подавани от провинциите, са коректни, но след това започва тяхното преувеличаване. Миналата година статистическото бюро обеща, че ще проконтролира провинциите и ще се опита да спре практиката.

Според авторите на доклада и към момента бюрото "върши добра работа", но "няма достатъчно власт, капацитет и стимули".

Прогноза: През следващото десетилетие Китай ще расте с по едва 2%

Прогноза: През следващото десетилетие Китай ще расте с по едва 2%

Кои са основните предизвикателства пред втората най-голяма икономика?