Икономиката на САЩ е нараснала със солидните 3,1 процента през първите три месеца на годината, но голяма част от растежа се дължи на временни фактори, които ще затихнат и ще оставят повишението на икономиката далеч по-слабо през настоящото тримесечие, пише Associated Press.

Растежът е значително по-добър от този през последните три месеца на миналата година, когато икономиката нарасна с 2,2 процента заради частичното спиране на работата на правителството. Икономисти прогнозират, че през второто тримесечие растежът ще се забави до по-малко от 2 процента, а за цялата година - 2,3 процента. Администрацията на президента очаква над 3 процента повишение, при 2,9% през 2018 г.

Някои икономисти се притесняват, че икономиката може да се забави още повече, ако търговската война между САЩ и Китай не приключи. Именно напрежението между двете най-големи икономики подпомогна ръста на икономиката на САЩ през първите три месеца - бизнесът се е запасил със суровини. Подобна ситуация видяхме и във Великобритания преди първоначалната дата за Brexit.

САЩ е толкова могъща заради долара. Това скоро може да се промени

САЩ е толкова могъща заради долара. Това скоро може да се промени

Европа, Китай и Индия разработват алтернативни системи за трансакции, които не зависят от американската валута