Японската икономика се сви с невиждан от над четири години насам темп през третото тримесечие. Компаниите в Страната на изгряващото слънце намалиха разходите в момент, в който разчитащата на износ икономика се бори със забавящия се световен растеж и търговско напрежение, предава Reuters.

Забавянето в третата най-голяма икономика допълва притесненията, че инерцията в Азия и Европа се забавя. Данни от Китай и Австралия показаха забавяне на растежа.

Брутният вътрешен продукт на Япония се сви с 2,5 процента през третото тримесечие на 2018 г. -- най-лошият спад от второто тримесечие на 2014 година. През второто тримесечие на т.г. ръстът е бил 2,8 процента, показват обновени данни.

Австралийците затвориха портфейлите и това удари по икономиката

Австралийците затвориха портфейлите и това удари по икономиката

Ръстът на БВП за третото тримесечие е далеч от очакванията

Спадът, отчасти и заради редица природни бедствия, заради които множество заводи намалиха производството, е доста по-голям от очакваните 1,2 процента.

Капиталовите разходи рязко се сринаха с 2,8 процента. Това е най-големият спад от третото тримесечие на 2009 г. насам, след като търговци на едро и дребно, както и комуникационните компании намалиха разходите. Забавяне има и при автомобилните компании.

Рискът бизнесът да намали разходите е особено притеснителен за централната банка, която разчита на тях, за да подкрепят растежа и инфлацията. Именно капиталовите разходи бяха "героят" на икономиката от края на 2016 г. насам, благодарение на инвестициите в автоматизация и други технологии, с които предприятията да се справят с недостига на работна ръка.

Възстановяване в края на годината

Анализаторите очакват, че икономиката отново ще тръгне нагоре през настоящото тримесечие, след като заводите увеличат производството. Има обаче притеснения, че търговската война може да увреди световния растеж и особено ориентираната към износ Япония.