Най-голямата група нелегални имигранти, която се отправят към САЩ, идва от т.нар."Северен триъгълник" на Централна Америка, който обхваща части от Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала. По-голямата част от напускащите този регион са от Гватемала, а най-висок процент от гватемалците идват от Уеуетенанго, основният район за отглеждане на кафе в по-високите западни части на страната, според qz.com

"Миграцията от този район се дължи но комплексни причини" е посочва комисарят по митниците и граничната защита на САЩ, Кевин Макалийнън, пред Washington Post.

"Този феномен не е причинен от един фактор", смята Деан Сайкън, адвокат по екологични въпроси. По думите му кафето е основният фактор, който кара местните да търсят по-добър живот. Цената на кафето не е била толкова ниска през последното десетилетие. В резултат на това хиляди фермери, отглеждащи кафе, а понякога и целите им семейства, напускат земята си или тази, на която работят и се отправят на север.

Снимка 400377

Източник: iStock

Цената на кафето в момента е около $1,03 за килограм, а разходите за производството на половин килограм кафе е около 85 цента в Уеуетенанго. Приблизително 70% от получените приходи отиват за труда, според Пол Хикс, специалист по водни, който работи с фермери в страните от Централна Америка.

Това, до което се свежда всичко, е цената на кафето и това което остава за фермерите, след като се извадят разходите. През 1977 година тя е била $3.30, а в края на 2018 година - пада до 99 цента за килограм.

Според проучване от 2014 година потребителите са склонни да платят с 23% повече за качественото кафе и за коректната търговия, която понастоящем представлява 5% от цялата кафе търговия в САЩ. А легалната търговия с кафе също се изправя пред сериозни предизвикателства.С падането на цената му, става все по-трудно да се отглежда кафе.

Кафето като растителна култура е податливо на заболяването ръжда. Това е заболяване, което унищожи 90% от индустрията в Шри Ланка само за 20 години и засегна 70% от насажденията в Централна Америка през сезона 2011-2012 година, оставяйки повече от 1,7 милиона души без работа. Изменението на климата е довело до тежки суши в така наречения "Северен триъгълник", които нанасят вреда на растението и водят до намаляване на цената му.

Снимка 400378

Източник: iStock

Въпреки че цената на едро на кафето е най-ниската от 2006 година насам, цената за чаша кафе не се е понижила изобщо. През последните три години Starbucks дори е увеличила три пъти цената си за чаша сварено кафе. В напитка на Starbucks реалното съдържанието на кафе се равнява на 30 цента, а с останалата част от цената се покриват режийните и другите разходи, според NBC News.

"Потребителите не са наясно, че любимата им компания за кафе може да им прибира допълнителен долар, който не отива за земеделските производители, а лично за нея", казва Сайкън.

Повечето големи компании купуват кафе чрез брокери и не са запознати с това, колко се плаща на индивидуалния земеделски работник. Някои компании обаче дават повече пари само на определена група работници, единствено за да го анонсират в рекламните си материали. А продължават да плащат на всички останали работници по-малко.