Индустриалното сърце на Европа е изправен пред опасността от отлив на компании. Производители на автомобилни части, химикали и стомана се едва се справят с високите цени на електроенергията, които отчитат нови рекорди почти всеки ден.

Цените на електроенергията и газа в Германия се удвоиха в рамките на едва два месеца, като електроенергията за година напред надхвърли 540 евро за мегаватчас, а само преди две години цената е 40 евро, пише Bloomberg.

Инфлацията, дошла от високите цени на енергията е много по-драматична тук, отколкото на други места, според Ралф Щофелс, главен изпълнителен директор на BIW Isolierstoffe GmbH, производител на силиконови части за автомобилната, космическата индустрии и за електроуреди.

 Norsk Hydro планира да затвори завод за топене на алуминий в Словакия

Пореден завод в Европа стана жертва на високите цени на енергията

Топлинното предприятие работи на 60% от своя капацитет

Страната разчиташе на значителни доставки на газ от Русия за електроцентрали и фабрики, но сега се готви за безпрецедентно предизвикателство да поддържа бизнеса да работи, след като Русия намали тези потоци. Временни спирания поради високи цени са били наблюдавани и преди, като производството на торове и стомана беше ограничено през декември и март.

Цените растат още по-устойчиво, което зазилва напрежението. Европейският газ стигна до цени, които са близо 11 пъти по-високо от обичайното за това време на годината.

"Цените пречат на много енергоемки компании, които се конкурират в международен план", казва Матиас Рух, говорител на Evonik Industries AG, вторият по големина производител на химикали в света с заводи в 27 държави.

Компанията се принуждава да заменя около 40% от обемите си природен газ в Германия с втечнен нефтен газ и въглища и прехвърля някои по-високи разходи върху клиентите. Но идеята за преместване не е включена като възможност.

Най-старият производител на стъкло в света може да прекрати бизнеса си, заради газовата криза в Европа

Най-старият производител на стъкло в света може да прекрати бизнеса си, заради газовата криза в Европа

Компанията разчита на руски газ, за ​​да захранва две важни фабрики в южните германски градове Амберг и Вайден

Все пак има някои признаци, че индустриалната позиция на Германия отслабва. Според правителствени данни през първите шест месеца на тази година обемът на химическия внос е нараснал с около 27% спрямо същия период на миналата година. Едновременно с това химическото производство спада, като производството през юни е намаляло с почти 8% спрямо декември.

Миналия месец МВФ обяви, че Германия ще се представи най-зле в G7 тази година заради зависимостта на индустрията от руския природен газ.

Най-големият производител на мед в Европа Aurubis има за цел да минимизира използването на газ и да прехвърли разходите за електроенергия към клиентите. Това заяви главният изпълнителен директор Роланд Харингс.

Още един гигант Suedzucker пък разработи спешни енергийни планове, в случай че Русия напълно спре доставките на газ за Германия.

BMW управлява 37 съоръжения, захранвани с газ, които генерират топлина и електричество в заводи в Германия и Австрия, но обмисля вместо това да използва местни комунални услуги.

Компанията Delkeskamp Verpackungswerke планира да затвори фабрика за хартия в северния град Норруп заради високите разходи за енергия, като 70 работници ще загубят работата си.

По думите на Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel, някои индустрии ще бъдат подложени на сериозен стрес и ще трябва да преосмислят производството си в Европа.