Непрестанно растящите разходи за електроенергия в Европа взеха още една жертва. Норвежката компания Norsk Hydro планира да затвори завод за топене на алуминий в Словакия в края на следващия месец, предаде Bloomberg.

Затварянето на съоръжението Slovalco е поредният пример за това под какъв натиск са изправени европейските индустрии, включително в сферата на металите, след като цените на електроенергията скочиха до рекордно високи нива.

Цените на цинка се повишиха вчера, след като един от най-големите топилни предприятия в региона заяви, че ще спре производството следващия месец. Това е заводът Budel в Холандия, чийто оператор е Nyrstar на Trafigura Group. Той ще спре дейност от 1 септември "до второ нареждане", според изявление на компанията. Цинкът скочи с цели 7,2% на Лондонската борса за метали LME.

Едно от най-големите топлинни предприятия в Европа спира производство на фона високи енергийни разходи

Едно от най-големите топлинни предприятия в Европа спира производство на фона високи енергийни разходи

Множество индустрии са засегнати нарастващите разходи за енергия

Мажоритарен собственик на Slovalco Norsk обяви, че затварянето се налага заради неблагоприятни условия, включително "високи цени на електроенергията, които не показват признаци на спад в краткосрочен план". Топлинното предприятие работи на 60% от своя капацитет от 175 000 тона годишно и ще претърпи значителни загуби, ако продължи да работи след 2022 г.

Редица индустрии са осакатени от рязко нарастващите разходи за енергия, след като Русия сви газовите потоци към Европа след нахлуването си в Украйна. Референтните цени на електроенергията скочиха до нов рекорд за всички времена вчера. Това вероятно е най-тежката енергийна криза от десетилетия и изглежда ще продължи и през следващата година.

Проблемите с електрозахранването продължават и в Китай, където провинция Съчуан, която е важен за подобни топлинни предприятия, ограничава електричеството на фона на високите температури.

Алуминият поскъпна с цели 1,8% на Лондонската борса LME до 2435 долара за тон. Цинкът, който достигна двумесечен връх във вторник, падна с 0,5%.

Бизнеси в цяла Европа вече страдат. Още е началото на седмицата най-старият производител на стъкло в света - австрийската компанията Riedel (основана през 1756 г.) може да прекъсне работа. Компанията доставя специализирани материали за луксозните чаши за вино и гарафи, които произвежда. Пещите, използвани за топене на стъкло, могат да се повредят, ако бъдат оставени да изстинат. Това означава, че пауза в производството, дължаща се на енергийната криза, временно би извадила компанията от работа, съобщиха от компанията.

Най-старият производител на стъкло в света може да прекрати бизнеса си, заради газовата криза в Европа

Най-старият производител на стъкло в света може да прекрати бизнеса си, заради газовата криза в Европа

Компанията разчита на руски газ, за ​​да захранва две важни фабрики в южните германски градове Амберг и Вайден