Инфлацията в Германия се ускори най-много от въвеждането на еврото досега. Това се случва на фона на скок в цените на енергията. Призовава се за огромно увеличение на лихвените проценти при следващото заседание на Европейската централна банка.

Потребителските цени в най-голямата икономика в Европа скочиха с 8,8% спрямо предходната година през август, пише Bloomberg.

Разходите за храна и енергия са в основата на покачването, съобщи статистическата служба на Германия, въпреки че тяхното въздействие беше частично компенсирано от временна правителствена помощ, включително отстъпка за гориво и евтин обществен транспорт.

Тези мерки обаче скоро ще приключат, което предполага, че ръстът на цените ще се ускори още. Очаква се данните за инфлацията в еврозоната да покажат ново рекордно увеличение от 9%.

Bundesbank смята перспективите за много несигурни, заради "неясната ситуация" на стоковите пазари - следствие от войната на Русия в Украйна.

Как повишаването на лихвите от ЕЦБ рискува да доведе до разпадане на еврозоната?

Как повишаването на лихвите от ЕЦБ рискува да доведе до разпадане на еврозоната?

Европа е изправена пред лято на кризи - такива, която вероятно ще поставят на изпитание инвеститорите през следващите месеци

Еврозоната е изправена не само пред предизвикателството на безпрецедентната инфлация, но и произтичащото от това свиване на разходите за живот, което според някои анализатори вече е предизвикало рецесия в 19-е членки на блока.

Икономическото доверие в еврозоната достигна 19-месечно дъно през август, показват данни от тази седмица.

Очаква се ЕЦБ да повиши лихвените проценти с половин пункт на 8 септември. Някои дадоха идеята за по-голямо увеличение от 75 базисни пункта, подобно на по-агресивните стъпки, предприети напоследък от Фед.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн е по-предпазлив, призовавайки за поетапни ходове, които да позволят на домакинствата и компаниите да се приспособят.

Имаше положителни новини, тъй като европейските енергийни цени паднаха поради плановете на Европейската комисия да предприеме спешни действия. Докато търговията остава нестабилна, страните в региона също успяха да напълнят съоръженията за съхранение на природен газ преди зимния отоплителен период.

На други места като в Испания например се отчете забавяне на инфлацията от рекордно високото ниво през юли. Министърът на икономиката Надя Калвино коментира, че тази тенденция "трябва да продължи" през следващите месеци, въпреки че анализатори предупредиха, че не е много вероятно.