Испанската икономика вероятно ще поддържа темпа си през това тримесечие, подкрепена от гъвкаво вътрешно търсене и "интензивно" създаване на работни места. Това заявиха от централната банка на страната, цитирани от Bloomberg.

Финансовата институция прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще покаже увеличение на продукцията на 0.7 процента през трите месеца до декември, без особена промяна от третото тримесечие.

Централната банка отбеляза, че възстановяването продължава да бъде подкрепено от силата на вътрешни разходи, тласъка на нацията, фиксиран към повече заетост, и благоприятни условия за финансиране за домакинствата.

Икономиката на Испания скочи с 3%, въпреки че няма правителство

Икономиката на Испания скочи с 3%, въпреки че няма правителство

Ето на какво се дължи ръстът

Същевременно фирмените инвестиции също могат да покажат признаци на обновената динамика, добавя институцията.

Изгледите на централната банка, публикувани в сряда, следват серията от по-добри от очакваните данни, включително индекса на услугите и размера на производствения сектор.

И двете надминаха очакванията на анализаторите за ноември и показаха подобрение от предходния месец, докато разходите за труд са се понижили рязко през предходния тримесечен период.

Последната оценка на банката идва, след като неотдавна институцията коментира, че очаква растеж от 3.2 процента за годината, актуализирайки очакваните 2.5 процента през следващата година.