Италия е отново най-големият производител на вино в света, сочи анализ на Европейската комисия. Тя се позовава на данните предоставени от страните членки. За Италия, тазгодишната реколта от грозде е най-добрата по количество и качество след Втората световна война, предшествана от тази през 2003-та година, съобщава БНР.

Според оценките на Европейската комисия, за периода 2015-2016-та година в Италия ще бъдат произведени близо 49 милиона хектолитра вино или с 13% повече от реколтата от предишния сезон.

На второ място е Франция, следвана от Испания. В този аспект, определеното за вечното приятелско дерби по винопроизводство Италия - Франция печели Италия.

Дължи се на отличната реколта от грозде, облагодетелствана тази години от подходящия климат и метеорологични условия над Апенинския полуостров, за разлика от тези, засегнали Франция.

От Брюксел отчитат още, че за първото шестмесечие на годината, Италия е била лидер по износ на вина с контролирано наименование за произход и с гарантирано наименование за произход в рамките на европейските пазари и извън тях с общо 7 милиона хектолитра или с 40% повече от Франция и два пъти повече от Испания. Така Италия е отново абсолютен световен шампион по производство на вино - обобщават медиите на Ботуша.