Автоматизацията не е довела до масова загуба на работни места, а напротив - намалила е риска от съкращения и увеличила шансовете за намиране на работа в централноевропейските държави Полша, Словакия и Унгария.

Противно на страховете, че роботите унищожават работни места, нарастването на автоматизацията в европейските икономики всъщност увеличава заетостта с 1-2% от 2004-2018 г., се казва в изследване, пише Emerging Europe.

"Според нашето изследване вкарването на роботи в работната сила в Европа не е довело до нарастване на безработицата. Броят на промишлените роботи на 1000 работници се е увеличил четирикратно от 2000 година до 2017 г., а ефектите върху заетостта са смесени. Изводът обаче е, че роботите не ни "крадат" работните места - те ги променят", казва Мириел Гоншор от Института за икономически изследвания RWI.

Над 50% от работните места в Испания са заплашени от автоматизация

Над 50% от работните места в тази европейска страна са заплашени от автоматизация

През 2022 г. ще бъдат създадени 133 милиона работни места в глобален мащаб

Проучването установява още, че въздействието на роботизацията върху заетостта е положително в ЕС, особено в страни с по-ниски разходи за труд.

В западноевропейските икономики, където разходите за труд са по-високи, ефектът е по-различен - внедряването на роботи не довежда до съкращения, нито до нови работни места.

"Противно на вярванията за загубата на работни места, идващи от пазара в САЩ, в Европа роботите са бонус към работата на хората, а заместител. Това е видимо в икономиките от Централна и Източна Европа, където инвестициите в автоматизация създават нови работни места" , коментира Пьотр Левандовски от полския Институт за структурни изследвания (IBS-москва).

Според изводите има и разлики в начина, по който роботизацията засяга различните работници. Така например работещи служители в производствени линии, са най-уязвими към автоматизацията.

В повечето европейски страни, с изключение на най-богатите, използването на роботи увеличава вероятността за намиране на още работници. Друго изненадващо откритие е, че автоматизацията не представлява заплаха за по-възрастните или по-младите служители, които обикновено са най-засегнати от съкращения.