Работните места ще претърпят големи трансформации в следващите години заради технологичния напредък. Ето какво споделят лидерите от Световния икономически форум за това как виждат бъдещето на работата и как да сме по-подготвени за промените.

  1. Наемайте хора по-умни от вас

Това е най-добрият съвет на Джак Ма, изпълнителен директор на Alibaba.

"Когато наемам хора, наемам хората, които са по-умни от мен. Хората, които четири, пет години по-късно, може да са ми шеф. Наемам хора, които ми харесват, които са положителни и които никога не се отказват."

Най-добрите хора са оптимисти и не се оплакват, казва той.

Ма отбелязва, че оцелял в корпоративния свят в продължение на 20 години, защото е бил учител преди това.

"Винаги искаш учениците ти да са по-добри от теб, да имаш свобода, а не да си като в затвор. Правило номер едно: да помогнеш на хората да бъдат по-добри от теб", казва той.

  1. Работниците на бъдещето са "новите якички"

Главният изпълнителен директор на IBM Джини Ромети казва, че автоматизацията продължава да се разраства и това поражда притеснения за различията в уменията и страх от несигурност за намиране на работа.

"Когато говорим за криза на уменията, наистина вярвам, че 100% от работните места ще се променят", казва тя.

Но тяказва и че кризата не е невъзможно да се преодолее.

Ромети иска да види развитието на нов модел на образование и кариера: "нови якички", а не досега познатите "сини" и "бели". Това означава инвестиране в развитие на квалификацията и реагиране в реално време на променящия се пейзаж на изискваните умения. Това също така означава да се освободим от традиционните модели за набиране на кандидати с дипломи, отнели им 4 и повече години.

"Ние като компания смена ясно, че ако не решим този проблем, за да свържем хората с умения с работните места, ще има тежки последствия при скоростта, с която се развива несъответствието. "

  1. Наемането на жени за технически роли ще направи машинното обучение по-ефективно

Съоснователят на LinkedIn, Алън Блу отбелязва, че AI и машинното обучение стават фундаментални за надграждането на всички технологии, от телефони до банкови услуги и много други продукти и дейности.

"Важно е, докато вървим напред, да проектираме и изграждаме тази технология по правилния начин", казва той, като обмисля присъщите пристрастия, които много алгоритми имат, защото са проектирани и построени от бели мъже.

Блу твърди, че технологиите могат да се отразят положително на гъвкавостта на работните места. Те позволяват усъвършенстване на уменията чрез онлайн обучения. Някои технологии също така позволяват по добър баланс между кариера и личен живот, с възможностите на дистанционната работа.

  1. Инвестирайте в обучение на младежта и безработните

Министърът на труда на Франция, Мюриел Пенико, описва програмата си за преквалификация, която включва връчване на служителите 500 евро годишно, за да избират обучителни програми по свой избор.

"Днес достъпът до финансови средстав е по-лесен от достъпа до умения", казва тя, отбелязвайки необходимостта от действия.

"Много от нашите граждани мислят, че са жертви на глобализацията и технологиите. Когато не сте на мястото на водача, промяната винаги е заплаха. Трябва да имате водеща позиция в живота си, трябва да можете да избирате бъдещето си."

  1. Преодолелите проблеми с психичното здраве са полезни за бизнеса

Психичното здраве беше в дневния ред в Давос с редица дискусии за това как да се преодолее стигмата и да се създадат повече работни места в подкрепа ан тези хора. Джон Флинт, главен изпълнителен директор на HSBC, отбеляза, че оцелелите са ценни за бизнеса.

"Онези, които са се възстановили, често притежават устойчивост и находчивост", казва той

Флинт иска да превърне банката в "най-здравословната среда за хората ". Той описва това не като усилие, продиктувано от емпатия и доброто му сърце, а като ход, който ще подобри представянето на компанията.