Китай успя да избегне рецесията през 2020 година и да стопи част от разликата си спрямо американската икономика. А тази година ще ускори този процес.

Премиерът на страната Ли Къцян обяви в петък, че целевият растеж за настоящите 12 месеца е над 6 на сто. Това е сериозен подем спрямо предходната година, през която китайската икономика нарасна с едва 2,3 на сто.

Този ръст се доближава до дългосрочната стратегия на Пекин за растежа. Според нея брутният вътрешен продукт (БВП) трябва да удвои размера си до 2035 година. Това означава, че на страната ѝ е необходим растеж от около 5 на сто на година.

Анализаторите са на мнение, че потенциалът за 2021 година е по-голям. "Китай неочаквано представи целеви растеж, но на относително ниско ниво", посочва главният икономист на ING в Китай Ирис Панг.

"Опасявам се, че очакванията за по-ниско БВП са сигнал за възможността правителството да включва сценарии, предвиждащ завръщането на коронавируса", добавя той.

В прогнозата на правителството се посочва още, че безработицата в градовете ще бъде на ниво от 5,5%, като се очаква създаването на над 11 милиона работни места.