Последните няколко десетилетия няма как да се говори по темите за глобалната икономика, без да бъде споменат Китай. Въпреки последните забавяния на растежа на страната, тя остава с най-големия принос в света за ръста на световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Според доклад на Deloitte обаче скоро в това отношение Китай ще бъде изпреварен от Индия. В документа "Ageing Tigers, hidden dragons" се посочва, че вече има трета вълна на икономически растеж, идваща от Азия. Първата беше предвождана от Япония през 1990 година.

Втората такава, тръгнала от Китай, вече е към своя край и отстъпва мястото си на третата, идваща от Индия. По думите на експертите тя ще е бъде подкрепена най-вече от резкия скок на броя на работниците в южноазиатската държава.

В следващото десетилетие индийското население в трудоспособна възраст ще нарасне със 115 милиона. Това е над половината от това за цяла Азия - 225 милиона души. За две десетилетия работната сила ще се увеличи до 1,08 милиарда души. Но не само това ще помогне на страната да се превърне в лидер.

"Новите работници ще бъдат много по-добре обучени и квалифицирани от настоящите", посочват от Deloitte.

Междувременно населението в трудоспособна възраст в Япония ще намалее с над 5 милиона души в следващите 10 години, а това в Китай - с цели 21 милиона души. Резултатът ще бъде такъв, че индийското работещо население ще изпревари по брой китайското.

Основна причина за това е, че това в Поднебесната империя остарява и това ще намали потенциала му. И въпреки че политиката за едно дете в семейство беше прекратена, нейните ефекти все още се усещат. Скоро в страната хората в трудоспособна възраст ще бъдат по-малко от досега.

Как Индия ще задмине Китай и ще се превърне в новата суперсила в Азия?

Как Индия ще задмине Китай и ще се превърне в новата суперсила в Азия?

Доклад на Deloitte посочва големия проблем пред Поднебесната империя

Именно заради тази политика китайското население ще остарява по-бързо от където и да е другаде по света. В резултат Китай няма така да усети ползите от двуцифрените темпове на растеж от последните години. Освен Индия от това ще се възползват и други азиатски държави, като Индонезия и Филипините.

Защо Индия ще бъде по-важен пазар от Китай за Apple и Samsung?

Защо Индия ще бъде по-важен пазар от Китай за Apple и Samsung?

В следващите години потребителите на смарфони там ще се увеличат с 50%