Потребителите в Китай ще изхарчат до 6,4 трилиона долара на година до 2025 г. Поне така сочат прогнозите в новия доклад на Demand Institute. Това е около 70% увеличение спрямо 3,7 трилиона долара, които хората в азиатската държава са похарчили през миналата година.

Предвижда се потреблението да нарасне със средно 5,2% годишно през следващото десетилетие, като същевременно се повишат заплатите и китайците започнат да харчат повече дори и при забавянето на цялостния икономически растеж, съобщи СNN.

Общите потребителски разходи ще достигнат до изумителните 56 трилиона долара в периода от сега до 2020 г. Това ще запази твърдата позиция на Китай като втория най-голям потребителски пазар в света след САЩ.

До голяма степен това отговаря на надеждите на китайското правителство за националната икономика. Пекин прави обрат от икономика, водена от износа, към пазар, задвижван от по-висока консумация.

Значителна част от растежа ще се задържи там, където се намира от много време – в големите китайски градове като Пекин, Шанхай и Гуанджоу.

Хората, които ще движат потребителския растеж напред, са тези, които вече могат да си позволят стоки от първа необходимост и разполагат с резервни средства. Много от тях вероятно са онлайн, където ще имат достъп до повече информация и ще им се предоставят редица начини за харчене. По-вероятно е да бъдат добре образовани и да живеят в урбанизираните територии.

До 2025 г. се очаква потреблението да съставлява близо 42% от общия БВП. За сравнение – в момента то е 37 на сто. Това представлява около 4 400 долара годишно потребление на глава от населението, въпреки че това изостава доста от настоящите 32 000 долара, които средният човек в САЩ харчи годишно.