Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова САЩ да намери алтернативен начин за регулиране на държавния си дълг. Това е важно, за да се сложи край на инфарктните бюджетни преговори, които изправят световната икономика пред предотвратими рискове, съобщават от българското представителство на МВФ.

"Бихте ли могли, моля, да предложите различен начин за подход към тази тема", попита риторично Кристалина Георгиева на пресконференция във Вашингтон след публикуването на актуализираната прогноза на МВФ за американската икономика.

"Икономиката на САЩ се оказа устойчива," подчертава Георгиева.

Ще има ли "сделка" за вдигане "тавана" на дълга на САЩ

Ще има ли "сделка" за вдигане "тавана" на дълга на САЩ

Какви са договореностите досега - въпросът би трябвало да се реши до 1 юни

Международният валутен фонд леко повиши прогнозата си за ръста на БВП на САЩ през 2023 г. до 1,7% спрямо очакваните по-рано 1,6%. През 2024 година ръстът на БВП ще намалее до 1%, като забавящият се, но все още стабилен растеж ще повиши безработицата до 4,4% в края на следващата година.

"Инфлацията остава неприемливо висока," отбеляза управляващият дилектор на МВФ. Тя е категорична, че Фед ще трябва да запази лихвите малко по-високи за по-дълго време.

Според Кристалина Георгиева американското правителство трябва да намали дефицитите чрез повишаване на данъчните приходи. Тя разкритикува САЩ за забавянето в постигането на споразумение буквално до последния момент, което застрашава световната икономика.

Приближават ли се САЩ към изпадане в дефолт

Приближават ли се САЩ към изпадане в дефолт

Според финансовото министерство таванът на американския дълг, фиксиран на около $31 трилиона, трябва да се повиши