Затънала в енергийна криза Куба, която стигна и до чести прекъсвания на тока, преговаря с турска компания да удвои мегаватите, които в момента произвежда за страната от корабни генератори, намиращи се в морето. Това твърдят източници, запознати с водещите се дискусии, цитирани от Daily Sabah.

Смята се, че кубински служители водят активни преговори с Karpowership - един от най-големите оператори на плаващи електроцентрали в света и част от базирания в Турция Karadeniz Holding. Компанията разполага с пет кораба, работещи край Куба, с капацитет около 250 мегавата (MW).

Страната, управлявана от комунистите, трябва да генерира повече от 3000 MW, за да отговори на минималното търсене, а в момента произвежда между 2000 MW и 2500 MW. Източниците, пожелали анонимност поради чувствителността на преговорите, твърдят, че разговорите са били съсредоточени върху това как да се гарантират лизингови плащания от страна на Куба.

Търговското ембарго

Търговското ембарго на САЩ прави западните финансови транзакции много трудни и Куба изпитва недостиг на пари и изостава в плащанията с много доставчици и партньори в съвместни предприятия. Експерти казват, че турската компания ще трябва да увеличи флота си край Куба, за да произведе необходимото количество енергия.

Сърбия засилва значително икономическото сътрудничество с Куба

Сърбия засилва икономическото сътрудничество с тази карибска държава

Това ще е от полза за сръбския бизнес и за компаниите от Западните Балкани, коментират местните власти

Корабите носят собствен генератор, захранван с нефт или газ, закотвени са близо до сушата и се свързват към местната електрическа мрежа. Те са наети от страната домакин. Сделката, ако се придвижи напред, ще осигури бързо и така необходимо облекчение за изпадналото в затруднение кубинско правителство, тъй като прекъсванията на електрозахранването се разпространиха из целия остров.

Куба отчаяно се нуждае от повече електричество

Енергийната криза в страната доведе до прекъсвания на електрозахранването от четири до шест часа два пъти дневно или дори повече  в по-голямата част от острова. Именно това е може би най-болезненият симптом на по-дълбока финансова криза, причинена от външни фактори, като санкциите на САЩ, пандемията и лошо икономическо управление.

Кубинците като цяло живеят в недостиг на храна, лекарства и гориво, което ги принуждава да чакат на дълги опашки за основните продукти.

Остарелите кубински електроцентрали

Кубинските електроцентрали са остарели, те са на средна възраст 35 години и са с резервна система от стотици по-малки генератори на поне 15 години. Само 5% от енергията идва от алтернативни енергийни източници. Правителството обвинява липсата на средства за неспособността си да актуализира остарялата си мрежа и казва, че авариите, а не недостигът на гориво, са основната причина за спирането на тока.

Колко ще нарасне търсенето на електроенергия в света тази година и къде ръстът ще е най-голям

Колко ще нарасне търсенето на електроенергия в света тази година и къде ръстът ще е най-голям

В доклада на МАЕ се посочва и електроенергията от кои източници ще се увеличи най-много

Омар Рамирес Мендоса - заместник-директор на Държавния електроенергиен монопол, заяви пред Държавната телевизия, че "240 MW (от 450 MW) ще дойдат от мобилно поколение". Това е евфемизъм, използван от служители за обозначаване на енергийните кораби. Останалата част от новия капацитет трябва да се осигури от модернизирането на съществуващи съоръжения с помощта на чуждестранни партньори.