Търговските камари на Сърбия и Куба ще си сътрудничат по-интензивно за надграждане на икономическото сътрудничество между двете страни и по-голямо използване на възможностите за укрепване на икономическите отношения, съобщават сръбските медии, цитирайки подписването на Плана за действие за 2022-2023 година между двете бизнес асоциации.

Той съдържа конкретни дейности на камари, насочени към подпомагане на фирмите при свързване и договаряне на нови работни места.

Планът за действие за 2022-2023 година беше подписан в рамките на уебинара "Сърбия-Куба: бизнес възможности", а директорът на сектора за интернационализация на CCIS Михайло Весович посочи, че въпреки географското разстояние между Куба и Сърбия, там все още има изключително голям интерес за сътрудничеството на икономиките между двете страни, подчертават отТърговската камара на Сърбия.

Куба отваря икономиката си за частния сектор

Куба отваря икономиката си за частния сектор

Досега едва 127 дейности бяха позволени

"Интересът към сътрудничество с Куба от страна на Белград не намалява. Стратегическата цел на кубинската икономика за намаляване на зависимостта от вноса на готови продукти е възможност за сръбските компании да предложат своите технологии за развитие на производството на кубинската икономика", заяви Весович.

Той добави, че кубински компании ще участват в новия Тъжен панаир 2023, който би допринесъл за засилване на икономическото сътрудничество със сръбски компании, но и компании от региона на Западните Балкани.

Белкис Барнет Изкиердо от Търговската камара на Република Куба коментира, че приоритет на кубинската икономика е привличането на инвестиции и развитието на интернационализацията, особено в секторите на туризма, селското стопанство и минното дело.

Куба, с пазар от над 11 милиона потребители, е обещаваща икономика на Карибския регион, чиито основни индустрии са селското стопанство, минното дело, енергетиката, биотехнологиите и туризма.

В същото време кубинското правителство предприе конкретни мерки през за края на интернационализацията на икономиката си и привличането на инвестиции.

Според сръбските власти и представителите на бизнеса, сътрудничеството между двете държани ще обхване широк спектър от сектори, като земеделско-хранителния сектор, текстилния сектор, строителния сектор и много други.

Едрият бизнес на Сърбия и Хърватия настоява за по-опростени гранични процедури

Едрият бизнес на Сърбия и Хърватия настоява за по-опростени гранични процедури

Заради километричните опашки на камиони