Плановете на Великобритания да затегне правилата за имиграция ще нанесат тежък удар по малкия бизнес, който не може да намери местни работници, а скоро ще се изправи пред огромни ограничения при търсенето на кадри от Европейския съюз, пише Bloomberg.

Почти 40 процента от малките предприятия казват, че не могат да намерят подходящи кадри през последната една година. Една трета от тях казват, че основната причина е, че британците не искат да започнат работа, според Федерацията на малкия бизнес.

Проучването подчертава икономическите предизвикателства пред премиера Борис Джонсън и кабинета му, които се опитват да затегнат контрола на границите след Brexit. Острова отдавна разчита на внос на работници за работни места в строителството, земеделието и социалната сфера. Редица компании не са подготвени за подобна промяна.

Лондон не иска неквалифицирани работници от ЕС. И въвежда по-строги правила за тях

Лондон не иска неквалифицирани работници от ЕС. И въвежда по-строги правила за тях

Великобритания очаква да намали с 90 000 души пристигащите в страната неспециалисти с въвеждането на нова система

Миналата седмица правителството предложи въвеждането на точкова система, която дава предимство на висококвалифицираните кадри. Сред живеещите във Великобритания граждани на страни от ЕС, 70% не биха се класирали при новите правила.

Федерацията на малкия бизнес казва, че новата система може и да проработи, но има и притеснения. Местните няма да заемат всички работни места, а наемането на чужденци може да стане твърде скъпо. Бюрокрацията също ще нарасне.

Наемането на кадри от ЕС ще струва и по $4 000 - такса, която и сега се заплаща за чужденците извън блока. Почти половината от компаниите обаче казват, че не могат да си позволят да плащат толкова много.

Промените, предложени от Лондон, трябва да влязат в сила от 2021 г. Компаниите казват, че времето за реакция е твърде малко.Малкият бизнес предлага да бъдат отделени държавни средства за преквалификация и нови технологии, което от своя страна може да покачи най-сетне и продуктивността в икономиката.