Разходите за храна в Германия през януари са с 20,2% по-високи от същите година по-рано, водени от млечните продукти и яйцата (35,8%), хранителните мазнини и масла (33,8%) и хляба и зърнените храни (22,7%). Това показват последните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis), цитирани от Trading Economics.

Облеклото и обувките са поскъпнали с 2,8%, комуналните услуги - с 8,9%.

Разходите за енергия се увеличиха с 23,1%, а цените на енергията за домакинствата с 36,5%, а именно природен газ (51,7%) и централно отопление (26%). Цените на дървата за огрев, дървесните пелети и другите твърди горива са поскъпнали с 49,6%, а цените на нафтата за отопление - с 30,6%. Разходите за електроенергия се увеличиха с 25,7% въпреки замразяването на цените на електроенергията и премахването на допълнителната такса EEG. Разходите за моторни горива се повишиха със 7%.

Медицинските услуги са поскъпнали с 2.9%, образователните услуги - с 3.6%, транспортните услуги - със 7.5%.

Потребителските цени без храни и енергия се повишават със 7,2%.

Хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, потребителските цени в Германия, са се увеличили с 9,2% на годишна база през януари, според окончателни данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

По този начин годишната инфлация в страната се забави от 9,6% през декември и е най-ниската от август миналата година.

Данните съвпаднаха с предварителната оценка и консенсусната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg и Trading Economics.

Потребителските цени се повишиха с 0,5% на месечна база, което също съвпадна с предварителните данни и очакванията на експертите. През декември те паднаха с 1,2%.

Цените, изчислени според германските стандарти, през януари са се увеличили с 8,7% на годишна база и с 1% спрямо предходния месец. През декември първият показател се повишава с 8,6%, вторият - намалява с 0,8%.