Малко повече от 100 дни след избухването на войната между Израел и "Хамас", икономическите ефекти за еврейската държава стават все по-очевидни. Забраната за влизане в страната, наложена на почти всички палестински работници, създава истински шок, предупреди гуверньорът на централната банка Амир Ярон по време на форума в Давос.

"В момента сме в много несигурна среда, както е очевидно, и има два вида шокове. Има шок в предлагането - той е основно в строителната индустрия, една трето от която са палестинците от Западния бряг. Те сега не работят. Това влияе и на земеделието, където има и други чуждестранни работници. Може да има ефект върху цените през второто полугодие. Има и шоково намаляване на търсенето, което е очаквано във война", посочи Ярон, цитиран от CNBC.

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Очаква се и забавяне на растежа на БВП на страната

Преди 7 октомври повече от 150 000 палестинци от Западния бряг влизаха в Израел всеки ден, за да работят предимно в строителството и в земеделието. Сега на практика всички в анклава са безработни - на фона на всекидневни сражения, които сравниха със земята големи части от гъсто населените градове.

През декември представители на израелското финансово министерство обявиха, че продължаване на блокадата на Западния бряг ще струва на икономиката по 830 млн. долара на месец. Половината строителни обекти са замразени, а цялостната продуктивност на сектора е спаднала със 70 на сто.

В земеделието има и втори проблем - най-малко 10 000 тайландски работници напуснаха страната след атаката на "Хамас", при която техни сънародници също станаха жертви.

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Страната ще се наложи сериозно да прекрои бюджета си

Бизнесът притиска Кнесета да позволи между 8000 и 10 000 палестинци да се върнат на работа на контролирана от Израел територия.

Амир Ярон все пак остава оптимист, че като държава, преживяла толкова войни, Израел и сега ще може относително бързо да се възстанови икономически.