В ливанския град Зале стотици соларни панели могат да бъдат видяни по покривите с червени керемиди, както и разпръснати по тревистите хълмове по долината Бекаа, разказва Bloomberg. Ако човек се огледа наоколо, би си помислил, че средиземноморската държава, която страда от хронична липса на електричество, е на прага на "зелена" революция.

Но Зале е единственият град в държавата, който има надежден източник на електроенергия. С края на града изчезват и панелите. И започват бъркотия от кабели, опънати между сгради, свързващи домове и магазини към огромни, полулегални дизелови двигатели, собственост на най-прословутите хора в Ливан, честно наричани "мафията с генераторите".

Тези частни собственици на генератори са останали от гражданската война в страната между 1975-90 година, когато са запълвали дупките, оставени от разрушената енергийнопреносна мрежа. Експерти изчисляват, че пропастта между търсенето и предлагането е около 1 гигават - в страна, в която живеят едва 4 милиона души. Това оставя гражданите без електричество по 12 часа на ден.

Днес, зараждащата се подкрепа за възобновяемата енергия и световния бум в соларната технология започват да отнемат от властта им.

През годините богатството и влиянието на собствениците на генератори растеше - заради липсата на работеща политическа система, която да установи ред, както и заради продължаващите конфликти, включително бомбардировките от 2006 г., които осакатиха опитите за възстановяването на мрежата. Сега т. нар. "мафия" контролира пазар за между 1,5 и 2 милиарда долара, според Али Ахмад, специалист по енергетика в Института Issam Fares към Американския университет в Бейрут.

И застават на пътя на всеки, който пожелае енергийна реформа.

Много собственици на генератори получиха влияние върху енергийната политика, като създадоха връзки с общинари и свързани с политиците вносители на горива, казват екоактивисти. "В този сектор всички тези групи са свързани с властимащите", казва Нажи Коедих, консултант по въпросите за опазването на околната среда в Green Area. "И всички те им предоставят услуги - комисионни, пари, дарения... Това пречи на страната да има нормален достъп до електричество".

Той допълва: "В крайна сметка гражданите, икономиката и развитието на страната плащат цена за тази паразитираща мрежа от интереси".

Преди три години Зале успя да се изтръгне. Цитирайки споразумение от 20-те години на миналия век, местната Electricite de Zahle (EDZ), нае дизелови генератори от базирана във Великобритания компания, а с електричеството от тях захрани общата мрежа. Така покри пропастта между търсенето и предлагането и като предложи една, по-малка сметка за ток на жителите (които иначе плащат веднъж на държавата и втори път на собствениците на генератори), успя да извади от бизнеса много по-дребни собственици на генератори в града.

Разбира се, не се мина просто така. Те отговориха с горене на гуми, блокиране на улици, изстрели по трансформатори на компанията и заплахи срещу главния изпълнителен директор.

В крайна сметка обаче протестите оредяха - основно благодарение на публичната подкрепа на гражданите. "Ако нямахме подкрепа от тях, нямаше да се справим", казва Николас Саба, който оглавява техническия отдел в EDZ.

Оттогава, 24-часовата непрекъсната доставка на електричество направи Зале единственият град в Ливан, където националното законодателство позволява нето измерване - споразумение, в рамките на което собствениците на соларни панели продават тока обратно на мрежата.

И все пак, извън Зале, картината се променя драстично. За да има икономически смисъл от панелите, клиентите трябва да убедят собствениците на генератори да създадат миниатюрна система за измерване.

Те обаче нямат никакво желание да го направят, тъй като ги е страх, че ще загубят пари. "Извън Зале те решават, така че имаме проблеми".

Моделът на Зале обаче е успешен и може да се пренесе и в други части на страната. Гражданите на Ливан имат желание да инсталират соларни панели - за да са по-зелени, но и за да се борят с корупцията, макар и индиректно.

Въпреки оплетените интереси, много хора виждат светло бъдеще за възобновяемата енергия в страната, в която слънчевите дни в годината са над 300. Тази перспектива обаче кара собствениците на генераторите да се борят още по-ожесточено. "Дали възобновяемата енергия ще сложи край на генераторите? Разбира се. Но е въпрос на време", казва Ахмад.