Equinor изглежда като една от най-добре пазените тайни в нефтената и газовата индустрия. Норвежката държавно контролирана компания е вторият по големина доставчик на природен газ за Европа след Газпром.

Equinor реализира неочаквана финансова печалба от извънредния скок на европейските цени на природния газ до приблизително 40 долара за хиляда кубически фута - почти 10 пъти по-висока цена от американския еталон и еквивалентна на цена на петрола от 240 долара за барел.

Акциите на компанията, котирани в САЩ (EQNR), които сега се търгуват за около 33 долара, изглеждат привлекателни при 8,6 пъти прогнозираната печалба за 2022 г. от 3,88 долара на акция. Книжата носят почти 5% дивидентна доходност, като се отразява базово тримесечно изплащане от 20 цента на акция и специални дивиденти от 20 цента на акция на тримесечие, които Equinor планира да изплаща тази година.

Путин: От утре руският газ ще се плаща само в рубли

Путин: От утре руският газ ще се плаща само в рубли

Изключения от схемата не се допускат

Equinor също планира да изкупи обратно акции за 5 милиарда долара през 2022 г., което ще доведе до обща доходност (дивидент плюс обратно изкупуване) от близо 10% - един от най-високите сред големите производители на енергия в света в момента. Никоя западна енергийна компания няма по-голяма експозиция към европейски газ, който може да е най-добрият енергиен пазар в света в момента.

По-рано известен като Statoil, Equinor осигурява около 20% от природния газ на континента. Equinor може да е и най-екологичната от водещите световни енергийни компании, с въглероден отпечатък на барел произведен нефт и газ, който е по-малко от половината от средния за индустрията.

Компанията се справя по-добре от конкурентите си в производството на вятърна енергия в морето и улавянето на въглерод, с несравним технологичен опит. "Equinor е водещият офшорен оператор в света както за петрол и газ, така и за възобновяеми източници", казва Антонио Де Пиньо, старши анализатор на ресурси във VanEck, който държи акции на компанията.

Десетилетия работа по разработването на петролни и газови находища в суровите води край норвежкото крайбрежие допълниха способностите на Equinor за офшорно сондиране. Той управлява обширна мрежа от подводни тръбопроводи с обща дължина от над 7 000 мили, за да доставя газ на сушата и след това да го изпомпва по тръбопроводи към Европа.

Норвежката Equinor продаде петролно находище в САЩ

Норвежката Equinor продаде петролно находище в САЩ

Активите на компанията в полето Bakken се оценяват за $900 милиона

Компанията е използвала своя норвежки офшорен опит за разработване на находища в страни като Бразилия. Технологичните възможности на компанията бяха очевидни през четвъртото тримесечие, когато увеличи производството си на газ в морето с 16%, за да облекчи европейския недостиг и да се възползва от високите цени.

Европа се нуждае от газ и има ограничени възможности. В резултат на това тя продължи да купува газ от Русия, която осигурява около 40% от доставките на континента. И все пак повечето европейски страни искат да намалят излагането си на руски газ през следващите години, което би трябвало да е от полза за Equinor.

Equinor произвежда повече от два милиона барела на ден петрол и петролен еквивалент, разпределени равномерно между нефт и газ. Две трети идват от плодотворните норвежки офшорни находища на компанията. Европейският газ представлява около една трета от общия му добив и по-голямата част от него се продава на спот пазара, като по този начин се възползва от сегашните високи цени.

"Тази зима енергийните реалности в Европа показаха важността на стабилните и надеждни доставки на газ от Норвегия", каза Андерс Опедал, главен изпълнителен директор на Equinor, по време на конференцията за печалбата на компанията през февруари.

"В момента виждаме ниски запаси, нисък свободен капацитет и твърде ниски инвестиции в енергията с течение на времето".

Най-големият риск пред Equinor би бил сривът на европейските цени на газа. Неговите запаси обаче вече дисконтират известен потенциален спад, като се има предвид доходността на свободния паричен поток от около 20%, който приема, че петролът ще е 100 долара за барел и газът при 20 долара - половината от текущата цена.

Германия се готви за спиране доставките на руски газ

Германия се готви за спиране доставките на руски газ

Към Министерството на икономиката ще бъде създаден кризисен щаб

Но дори и при цена на природен газ от 10 долара за хиляда кубически фута, доходността на свободния паричен поток ще е около 10%. "Вярваме, че европейските цени на газа могат да останат по-високи за по-дълго, тъй като няма лесен начин пазарът да се нормализира до края на това десетилетие", пише анализаторът на HSBC Ким Фустиер в клиентска бележка миналия месец.

Equinor, която е 67% собственост на норвежкото правителство, има пазарна стойност от 110 милиарда долара, повече от BP (BP). Без нетен дълг, Equinor има и един от най-добрите баланси сред големите енергийни компании. Неговият базов дивидент е нисък в сравнение с конкурентите и компанията планира да го увеличи постепенно през следващите години.

Специалните дивиденти биха могли да се превърнат в норма, като се има предвид здравословния баланс. Екологично съзнателна Норвегия налага висок данък от 78% върху вътрешната печалба на Equinor.

Компанията има едно от най-големите портфейли за вятърна енергия сред европейските енергийни компании. Планира до 2030 г. да има 12 до 16 гигавата възобновяема енергия - предимно вятърна. Това е достатъчно за захранване на около 10 милиона домове.

Отличителните умения на Equinor са очевидни в използването на електричество - използвайки мощност, доставяна от кабели от водноелектрически централи на сушата - за управление на офшорни платформи в две полета. Това води до един от най-ниските въглеродни отпечатъци в света. Повечето офшорни платформи в световен мащаб се захранват от дизелови генератори или природен газ.

И компанията е с години пред Exxon Mobil (XOM) и Chevron (CVX) в улавянето на въглерод, казва Де Пиньо от VanEck. Проектът на Equinor Northern Lights, съвместно с европейските TotalEnergies (TTE) и Shell (SHEL), трябва да започне работа през 2024 г. Той ще поеме въглеродните емисии, ще ги изведе в морето от Норвегия и ще ги погребе на около един и половина мили под Атлантическия океан, с капацитет за съхранение на 15 милиона до 30 милиона тона въглерод годишно до 2035 г.

Въпреки че Equinor набляга на своите зелени инициативи, компанията не губи от поглед основния си бизнес. Очаква се производството на нефт и газ да нарасне с 2% тази година и със сходни темпове до 2026 г. Норвежкият континентален шелф остава богат енергиен източник. Голямото офшорно находище Troll на компанията работи от 25 години и има още 25 и повече години прогнозен живот на резервите.

Със своята водеща позиция на европейския пазар на природен газ и нисък въглероден отпечатък, Equinor може да е подходящ както за енергийно фокусирани, така и за екологично съзнателни инвеститори.

Гърция обмисля съхранението на природен газ в България

Гърция обмисля съхранението на природен газ в България

За да осигури достатъчно доставки за предстоящия зимен сезон