Петролът от еталонните световни марки във вторник сутринта се търгува при слаба динамика и разнопосочна промяна на цените. Инвеститорите с опасение следят за развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай, а така също изчакват ефекта от влизането в сила на американските санкции срещу Техеран.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват- до $77,18 за барел. В хода на търговията в понеделник тяхната цена се понижи с $0,28 и в края на сесията бе $77,34 за барел.

Цената на американския еталон WTI с доставка декември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачва с $0,15 - до $67,19 за барел. По време на вчерашната сесия тя се понижи с $0,55 , завършвайки търговията на ниво $67,04 за барел.

От началото на месеца петролът поевтиня с около 8 процента, което е най-негативната динамика на тези цени от юли 2016 година.

Агенция Bloomberg, позовавайки се на свои добре информирани източници, съобщи, че властите в САЩ се готвят да въведат вносни мита върху целия обем на импортираните от Китай стоки. Това ще се случа, ако президентите на двете страни не успеят да постигнат прогрес по темата на срещата в Буенос Айрес следващия месец.

Инвеститорите се опасяват, че конфликтът между двете най-големи икономики в света ще се отрази негативно върху темповете на растеж на глобалния БВП и ще намали търсенето на суровината.

От друга страна, в зависимост от това какво ще се случи с Иран в края на тази седмица, може да измени посоката на цените в различно направление. По тази причина пазарът е заел изчаквателна позиция, отбелязват анализаторите.