Цените на петрола спадат в петък, но стават близо до най-високите си равнища след пролетта на 2015-а, достигнати в четвъртък. Растящото производството в САЩ подкопава оформилото се пред последните седмици 10 процентно ценово рали на суровината, предизвикано от затягане на предлагането и политическото напрежение в Иран.

Днес сутринта американският еталон WTI се търгува по 61,92 долара за барел. Това е с 9 цента по-ниско от затварянето на търговията вчера, когато котировките достигнаха 62,21 долара, най-високата им стойност от май 2015 година.

Фючърсите за сорта Brent поевтиняват в същото време с 11 цента до 67,96 долара за барел. Цената на този петрол остава все още близко до вчерашните 68,27 долара за барел - също ниво най-високо от близо три години насам.

Участниците на пазара са единодушни, че главна причина за скока на цените в последните дни е политическото напрежение в Иран - едни от големите износители на суровината член на ОПЕК, отбелязва Reuters.

Петролът продължава получава и обща подкрепа от изпълнението на споразумението между членовете на ОПЕК и производители извън картела, вкл. Русия, за съкращаване на добива, което е бе продължено до края на 2018 година.

В същата посока действат и данните за продължаващото през последните седмици съкращаването на запасите от суровината в САЩ. За съответния период до 30 декември те са се намалили с 7,4 млн. барела, официално отчете Управлението за енергийна информация (EIA).