Ако ви се насълзят очите при следващата среща с цената на лука в магазина, обвинете Индия. Най-големият износител на зеленчука в глобален мащаб се бори с последиците от слаба реколта и голямо оскъпяване на собствения си пазар, но според анализатори ефектът от мерките ще е глобален, пише CNBC.

Контекст: 12% от лука в световен мащаб се произвежда в Индия. Тя е водещ износител, но и сред най-големите потребители заради огромното си население и широкото му използване в традиционните рецепти. Без лук, например, няма как да направите истинско биряни.

Как забраната на Индия за износ на ориз "рикошира" по света и у нас?

Как забраната на Индия за износ на ориз "рикошира" по света и у нас?

Ефектът "Ел Ниньо"

А в Индия в момента няма достатъчно лук. Проливните дъждове през юли нанесоха щети на запасите, мусоните провалиха частично новата реколта и голямото търсене вдигна цената с 20% на годишна база през август - а само 4 месеца по-рано имаше свръхпредлагане, което доведе до поевтиняване с близо една трета.

По същите климатични причини доматите поскъпнаха в последно време с над 300%, а износът на ориз извън сорт басмати беше спрян. Цената на храните дърпа и инфлацията в страната нагоре.

Детайли: По отношение на лука мерките не са чак толкова радикални, но все пак остават сериозни - износът му ще се облага с 40-процентова такса до края на годината, съобщиха от Министерството на финансите в Делхи.

Доматите в Индия са толкова скъпи, че вече не ги слагат в бургерите

Доматите в тази страна са толкова скъпи, че вече не ги слагат в бургерите

Цената им скочи с над 400%

Според експерти, цитирани от CNBC целта на мярката е да се гарантира, че ще има достатъчно стока за местния пазар. Каква е обратната страна на медала? "Световните цени на лука вероятно ще получат положителен ценови сигнал поради решението на Индия", коментира Пушан Шарма от Crisil Market Intelligence and Analytics.

Не просто скъпо, а невъзможно може да стане сдобиването с лук в държави като Бангладеш, Малайзия, Шри Ланка и на някои места в Близкия Изток, които са напълно зависими от индийския внос.

От друга страна: Според експертите след октомври ефектите от индийската мярка ще отслабнат, тъй като на пазара ще излезе по-масово новата реколта.