В последните седмици на 2019 г. традиционният шум от анализатори и коментатори за пазарите внесоха паника за предстоящата тогава 2020 година. Гледайки назад, днес се сблъскваме с редица кошмарни сценарии, като се започне от военни конфликти в Южнокитайско море до срива на инвестиционни банки и недостиг на храна в световен мащаб, причинен от климатичните промени, пише Кристиан Мей за City.am.

Други сценарии включваха Apple, която купува Disney, САЩ, да въвеждат контрол на капитала и изненадваща победа на президентските избори в САЩ от Хилъри Клинтън. Най-реалистичнист сценарий, който повдигна опасения от глобална пандемия, беше това, че китайската чума по свинете ще се разпространи извън границите на страната.

Но както вече знаем, че пазарите на провинция Ухан в Китай, се появи нещо много по-лошо и Федералният резерв на САЩ се намеси с първото си спешно решение, а именно намаляване на лихвите след срива на Lehman Brothers през октомври 2008 г. Решението на Фед е изключително важно, пише авторът.

Bank of America: Очаква се мрак, а не гибел, за световната икономика

Bank of America: Очаква се мрак, а не гибел, за световната икономика

Ще има още огнища на вируса по света, но няма да се стигне до глобална падемия

Най-голямата световна икономика вече се страхува. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви вчера, че намалението на лихвите "няма да намали процента на инфекция, няма да поправи разкъсаната верига на доставките, но ще даде добър тласък, като предотврати по-нататъшното затягане на финансовите условия". Но засега пазарите в САЩ не реагираха на "антидота".

Икономисти: В следващите 10 години растежът в еврозоната ще е много бавен

Икономисти: В следващите 10 години растежът в еврозоната ще е много бавен

Италия е изправена пред стагнация

Вече няма съмнение, че коронавирусът ще засегне сериозно глобалния икономически растеж. Икономиката на Германия е в затруднено положение, тъй като се отчита спад в производството ѝ. Япония вече се е насочила към рецесията и сега е изправена пред отлагане или отмяна на олимпийските игри. Нещо повече, централната банка на Япония - подобно на Европейската Централна Банка - е изчерпала възможностите си за финансови стимули. По-лошо е че, през цялото време страхът от вируса се разпространява по-бързо от самия вирус, пише изданието.