Котировките на петрола на еталонните световни марки във вторник се променят незначително и разнопосочно. От една страна пазарът се подкрепя от отслабващия щатски долар, докато нарастват опасенията, че влошаването на отношенията между Съединените щати и Китай ще ограничи възстановяването на световната икономика след кризата, причинена от пандемията на коронавирус.

Фчърсите на Brent за септември днес сутринта поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,05 долара (0,12%), до $43,46 за барел. В понеделник цената на тези контракти нарасна с $0,07 (0,2%) до $43,41 за барел.

В същото време септемврийските фючърси за американския WTI бяха поевтиняват на Нюйоркската стокова борса NYMEX с $0,08 (0,19%), до $41,52 за барел. В хода на предишната сесия WTI спечели $0,31 (0,8%) и се вдигна до $41,6 за барел.

В центъра на вниманието на търговците е двудневната среща на Федералната резервна система (ФРС), която започва във вторник. След заседанието се очаква, регулаторът да потвърди ангажимента си да поддържа лихвените проценти близо до нула за дълго време.

"Пазарът на петрол ще продължи да получава подкрепа поради политиката на Федералния резерв, която допринася за отслабването на долара", - казват експертите на AxiCorp.

Междувременно страните от споразумението ОПЕК + ще започнат постепенно да увеличават производството от август и това предизвиква нервност на пазара, като се има предвид, че в редица страни - от Китай до Испания и Германия - се отчита увеличаване на коронавирусната инфекция, пише MarketWatch.

Освен това, според Vortexa, обемът на петрола, който в момента е на танкери за плаващо съхранение, е с 244% по-голям в сравнение с година по-рано, което показва, че все още има излишъци.

"Рискът е, че изявленията на Фед тази седмица могат да тласнат нагоре цената на рисковите активи, включително и на суровинните стоки," каза Даниел Хайнс, стоков анализатор на Australia & New Zealand Banking Group.

"Това ще бъде проблем за инвеститорите, които виждат, че основните фактори за петролния пазар остават доста слаби", - цитира Хайнс агенция Bloomberg.