Норвегия - страната в Европа с най-голям добив на петрол, е предложила основен ремонт на законодателството, свързано с облагането на компаниите от тази ключова за икономиката ѝ индустрия.

Според готвените промени в страната правилата за амортизация и специалният данък върху петрола ще бъдат заменени от схема за незабавно признаване на разходи за инвестиции и ще бъде наложен данък върху паричния поток към тези дружества.

Това е потвърдил финансовият министър Ян Торе Санер на пресконференция в Осло, цитиран от Bloomberg.

Измененията в законодателството трябва да влязат в сила от 2022 година, като се изчислява, че те ще увеличат приходите в хазната с около 7 милиарда крони или 810 милиона крони.

По-думите на Санер тази стъпка ще увеличи данъчната тежест върху индустрията, но ще гарантира повече "равенство на пазара", както и еднакви условия за местните и за чуждестранните компании, опериращи там.

Предложението на правителството в Норвегия не се приема еднозначно в страната. То постави под съмнение стабилността на основите на петролната индустрия, която е от важно значение за икономиката на скандинавската страна. Също така промените са предлагани само две седмици преди предстоящите парламентарни избори.

Докато двете големи партии в Норвегия - Консервативната и Норвежката работническа партия, подкрепят развитието за петролната индустрия, по-малките формации настояват за спиране на добива на петрол в страната.