Въпреки че са много богати на  петрол, Обединените арабски емирства ще инвестират 35 милиарда долара в чиста енергия до 2021 година. Страната се стреми да намали зависимостта си от изкопаемите горива след световния срив на цените на суровия петрол.

„До 2021 г. нашите инвестиции в ядрени и соларни проекти ще достигнат 35 милиарда долара“, заяви министърът на енергетиката Сухаил Ал Мазуйей по време на конференция в Абу Даби, циитран от GreenTech.bg.

Той каза още, че четирите ядрени реактора на ОАЕ, които в момента са в процес на изграждане, след като влязат в действие, „ще гарантират 24-25 процента от потреблението на електроенергия в страната”.

Международен консорциум начело с корейската от Korea Electric Power Corp спечели през 2009 г. договор на стойност над 20 милиарда долара за изграждане на четири 1400-мегаватови реактора в Барака, западно от Абу Даби. 

„Нашата цел е да увеличим дела на енергията от възобновяеми източници до 30 процента от днес до 2030 година, както и да намалим дела на природния газ до 70 процента“, заяви Мазуйей.

Наред с това диверсификацията, започната от ОАЕ, има за цел „да гарантира ценовата сигурност и стабилност“ за потребителите. С нарастването на абсолютното потребление на енергия производството на газ в емирствата също ще се увеличава.