Организацията на страните износителки на петрол (Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC) все още произвежда твърде много от черното злато - въпреки удълженото споразумение за намаляване на добива, сочи доклад на самата организация.

Въпреки че общи линии страните спазиха обещанието си за намаляването на производството, общият им добив за първата половина на тази година надминава търсенето на пазара. През юни добивът е бил 32.6 милиона барела дневно.

А ОПЕК е добивала с по около 700 000 барела дневно повече от нужното.

Прогнозата за първото тримесечие на 2018 г. пък е 32.2 милиона дневно.

Цените на петрола продължават да стоят на ниски нива, показвайки, че споразумението на ОПЕК и Русия не е достатъчно, за да бъде постигната целта от 60 долара за барел.

ОПЕК ще проведе среща по-късно този месец в Русия, за да направи преглед на своя прогрес. По-големи ограничения обаче не се очакват.

Въпреки това споразумението има ефект. През май развитите страни са намалили излишъка си от петрол до 234 милиона барела, а до края на годината се очаква той да намалее до 70 милиона барела. Целта на картела бе резервите да се стопят изцяло.

Прогнозата на ОПЕК гласи, че за балансиран пазар през 2018 г. картелът трябва да намали добива с още 900 000 барела дневно от 1.8 милиона сега. Очаква се през следващата година търсенето да остане стабилно и да се повиши с 1.3%.