Китай обича месо. Не, Китай много обича месо. Толкова, че само за десетилетие е увеличила вноса си на такова в мащаби, в каквито никоя друга голяма икономика не е разширила имопорта си на дадена група стоки за последното десетилетие.

По-конкретно може да се каже, че на азиатската страна са ѝ били достатъчни едва 10 години, за да скочи вноса ѝ на замразено говеждо месо цели 226 пъти. Иначе казано общата стойност на импорта на Китай се е увеличила от едва 29 милиона долара до цели 6,559 милиарда долара към днешна дата, а този обем продължава да расте, пише сайтът Quartz.

Основните доставчици на говеждо за Китай са Аржентина и Бразилия, които осигуряват около половината от вноса. Отчасти впечатляващият ръст се дължи на промените в предпочитанията на китайските потребители, които преминават повече към говеждото месо за сметка на свинското. Това дава отражение и върху световния пазар, като вдига цената на говеждото в глобален мащаб.

От друга страна нарасналият интерес към месото в Китай говори за нарастващото благосъстояние на населението там, както и за преминаването от традиционната за страната диета към тази, по-характерна за западния свят.

От сайта разглеждат още останалите групи внос, който се е увеличил най-много през последното десетилетие, като за целта вземам топ 12 държавите по население в света.

Изчисленията показват, че на второ място след Китай е Индия с ръст на импорта на жп локомотиви от 2 милиона долара до 243 милиона долара към днешна дата. Трети са Щатите с вноса на жп или трамвайни вагони - от 18 милиона до 339 милиона долара.

Любопитен е случаят с Индонезия, която е на четвърто място. Тъй като държавата внася отпадъци за рециклиране от други страни там най-голямо увеличение отчита именно тази категория - от 1 до 102 милиона долара.

Снимка 456792

Източник: Quartz

Снимка 456791

Източник: Quartz