Нова стачка е обявена на 22 май, вторник, в италианската авиокомпания Alitalia. Този път ще бъдат отменени 394 полета, заради стачката на авиодиспечерите, съобщи AFP.

Миналата събота Alitalia отмени 19 полета от римското летище Фюмичино, сред които бяха и полетите до София и Букурещ. Не излетяха и самолетите до Брюксел и Амстердам.

Стачката този вторник ще продължи от  8:00 до 16:00 по Гринуич - (от 11 до 19 часа българско време). Заявени са 207 международни полета, които няма да се състоят и 187 -вътрешни. Ежедневно самолетите на авиокомпанията извършват около 800 полета.

Има реален риск да бъдат анулирани 4 полета за София на Alitalia от и до Милано и Рим, които трябва да се състоят във визирания за стачни действия период.

Стачката на служителите в Alitalia отново е срещу условията по трудовите им договори. За май месец това е втора стачка с отменени повече от 300 полета.

Alitalia е държавен авиопревозвач, който носи за последните 6 години само загуби на държавата.

През април правителството обяви намерението си да продаде своя дял от 39,9% от акциите.

До втория етап от търга са допуснати 3-ма кандидати. Очаква се процедурата по продажбата на авиокомпанията да приключи до края на юни т.г.