Световният пазар на памук изглежда събра всички възможни неудачи през последните две години. Още през 2020 г. започнаха логистични проблеми поради пандемията от Covid. През миналата година проливни дъждове се изсипаха върху реколтата в Индия, която е един от основните износители на т.нар. "бяло злато".

За миналата година цените на памука на световните пазари са нараснали със 70%, и това не е предела им, съобщи Reuters.

А тази година суша порази американските полета с памук, а САЩ са най-големият доставчик на памук в света, който е основна суровина за производство на дрехи. Смята се, че неминуемо покачването на цената на памука ще се отрази и на цените на памучните облекла.

Освен това, китайското правителство започва да облекчава ограниченията във връзка с Covid, което значи, че търсенето ще нарасне, а оттам и цените на памука.

През май тази година цените на памука достигнаха най-високото си ниво от 11 години насам. И така, на 31 май световният индикатор - Cotlook A-Index - възлизаше на 3470 долара за тон памук. Според някои експерти, западните санкции спрямо памука от Централна Азия и Китай също са имали ефект за покачване на цените на една от основните суровини за производство на дрехи.

Трябва да се има предвид, че памукът е борсова стока и участниците на пазара в света се ориентират главно по цените на борсата за памук в Ню Йорк, отбелязват експерти.

И памукът поскъпна, текстилът ще го последва

И памукът поскъпна, текстилът ще го последва

Цената на памука скочи на световните пазари до над 10-годишен максимум