Петролните цени на световните еталонни марки растат по време на търговия в петък сутринта. Brent може да завърши седмицата с ръст от 2.5%, WTI - с 3.5%.

Котировките са се повишили с повече от 13% през последния месец, подкрепено от признаци, че доставките ще бъдат ограничени през следващите няколко месеца, докато скокът в цените на газа и въглищата доведе до масово преминаване към петролни продукти.

Анализатори от Bank of America прогнозират дефицит на предлагане на пазара от около 1 милион барела на ден, пише Trading Economics. В същото време експертите на Goldman Sachs смятат, че цената на Brent до края на тази година може да се повиши до 90 долара за барел, тъй като пазарът изпитва "най -дългия дефицит през последните десетилетия".

"Енергийната криза доведе до възход на пазара, което поставя петрола в изгодна позиция", каза Вивек Дар, анализатор на суровините в Commonwealth Bank .

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:18 ч. български време в петък е 84,85 долара за барел, което е с 0,85 долара повече от тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори нараснаха с 0,82 долара (1%) - до 84 долара за барел.

Ноемврийските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) достигнаха 82,07 долара за барел, което е с 0,76 долара повече от крайната цена вчера. Ден преди това стойността на тези договори нарасна с 0,87 долара (1,1%) - до 81,33 долара за барел.

Напрежението на пазара не можа да бъде спряно от данните на Министерството на енергетиката на САЩ за промените в запасите през миналата седмица. Търговските резерви от петрол в страната миналата седмица се увеличиха с 6,09 милиона барела до 426,98 милиона барела. Анализаторите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха значително по -малко увеличение - само с 900 хиляди барела.

Данните обаче показват също, че запасите от бензин са намалели с 1,96 милиона барела (анализаторите са очакваха увеличение от 600 хиляди барела) и възлизат на 223,11 милиона барела. Търговските резерви от дестилати са спаднали с 24 хиляди барела (анализаторите прогнозираха спад от 1,1 милиона барела), до 129,31 милиона барела

Производството на петрол в САЩ се е увеличило със 100 хиляди барела на ден до 11,4 милиона барела на денонощие.