Цените на петрола може да тръгнат до 150 долара за барел, освен ако САЩ не засилят усилията си за проучване. Това предупреждение дойде от изпълнителния директор на петролната и газова компания Continental Resources Дъг Лоулър.

Когато добивът на суров петрол в Пермския басейн достигне своя пик и не са се появили нови източници, тогава свиването на доставките може да доведе до петрол от "120 до 150 долара", коментира експертът пред Bloomberg.

Това ще бъде "шок в системата. Освен ако не започне ново сондиране, ще има по-голям натиск върху цената."

Суровият петрол в САЩ сега се търгува и движи около границата от $90 на барел, след като съкращенията на производството на ОПЕК+ доведе рязко покачване на цените през последните месеци, пише Business Insider.

Някои пазарни анализатори в САЩ са притеснени от нарастващите цени, като виждат това за основен проблем за икономиката - разходите за гориво увеличават инфлационния натиск.

Миналата седмица JPMorgan предупреди, че цените на петрола може да скочат до трицифрени стойности, ако доставките бъдат подложени на по-голям и, че цена на петрол от 120 долара за барел ще има "тежки последици".

"Ако това се случи през следващите седмици и то се дължи изцяло на съкращенията на доставките, световната икономика ще се забави и дори може да стигне до спиране през следващото тримесечие", смятат от JPMorgan.

Още когато стана ясно за съкращенията на производството в Саудитска Арабия, прогнозите не бяха добри. Това може да доведе до ограничени доставки в световен мащаб и се очаква петролният пазар да се изправи пред най-големия си дефицит над повече от десетилетие.

Според изчисления на Bloomberg от последните данни на Организацията на страните износителки на петрол, количеството петрол, което ОПЕК прозивежда през третото тримесечие, е с около 1,8 милиона барела на ден по-малко от необходимото за задоволяване на търсенето.

Според Bloomberg Саудитска Арабия може да се стреми да повиши цените на петрола до 100 долара за барел, като идеята й е така да финансира своя скъпи вътрешни проекти.