Цените на петрола продължават да се покачват слабо във вторник сутринта, след като се повишиха предишния ден. Ядрената сделка с Иран отново влиза в задънена улица.

От друга страна натиск върху пазара оказват от продължаващите страхове за намаляване на търсенето поради строгите карантинни ограничения в Китай. Междувременно Европейският съюз подготвя план за намаляване на потреблението на енергия на фона на намаляващите доставки на газ от Русия.

"Не смятаме, че можем да очакваме устойчиво рали на пазара в близко бъдеще. Забвянето на растежа във всички основни иккномически блока говори в полза на отслабването на търсенето на петрол. Особен принос в това отношение има Китай", се казва в експертния преглед на Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

Цената на ноемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:25 часа българско време е 94,37 долара за барел, което е с 0,37 долара по-скъпо от затварянето на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $1,16 (1,3%) до $94 за барел.

В същото време октомврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 88,13 долара за барел, което е с 0,35 долара повече от крайната цена на предходната сесия. До затварянето на пазара предишния ден стойността на тези контракти се повиши с $0,99 (1,1%) до $87,78 за барел.

САЩ потвърдиха в понеделник, че не виждат възможност скоро да постигнат споразумение за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие по отношение на ядрената сделка с Иран. Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че смята възстановяването на споразумението JCPOA в близко бъдеще за малко вероятно поради позицията на Техеран. Миналата събота Германия, Франция и Обединеното кралство изразиха "сериозни съмнения" относно искреността на Иран в стремежа си да поднови JCPOA и предупредиха, че позицията на страната застрашава перспективите за сделка.