Цените на петрола от еталонните марки във вторник умерено се възстановяват след рязкото им спадане преди това. Инвеститорите оценяват данните за ръста на добива в Саудитска Арабия и възможните последствия на търговската война между САЩ и Китай върху световната икономика.

Котировките днес сутринта растат и на фона на нестабилната обстановка в Либия, но по нататъшният им ръст е възпиран от увеличеното производство в ОПЕК и отслабване на търсенето на суровината.

Добивът в Либия може да рухне с 850 хиляди барела на денонощие, ако блокадата на източните пристанища продължи, предупреди националната петролна компания.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта поскъпват с $0,47 - до $$77,73 за барел. В понеделник тези контракти поевтиняха с $1,93 (2,44%) - до $77,30 за барел.

Американският еталон WTI с доставка август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгува около $74,55 за барел, покачвайки се с $0,62. В хода на вчерашната сесия контрактите понижиха цената си с $0,21 (0,28%) - до $73,94 за барел.

Саудитска Арабия през юни е увеличила добива си с 330 хил. барела на денонощие - до 10,3 млн. барела, според анкетирани от Bloomberg анализатори и експерти от бранша.

Но в същото време общото производство в рамките на ОПЕК се е покачило само 30 хиляди барела заради проблемите на добива във Венецуела и Либия.

Цената на септемврийските петролни контракти на Шанхайската международна енергийна борса във вторник сутринта се задържат на цена 503,4 юана за барел.