Петролните котировки леко се понижават във вторник сутринта след скок ден по-рано заради сигнали, че страните от пакта ОПЕК + могат да отложат премахването на някои от ограниченията върху добива, планирани за началото на годината.

На 2 ноември шефът на руското Министерство на енергетиката Александър Новак обсъди с топ мениджърите на руските петролни компании възможната съдба на сделката за ограничаване на производството на петрол OPEC + след декември тази година. Според от източници на Интерфакс основният вариант, който се подкрепя от руските компании, е да се запазят настоящите условия на сделката, което предполага, че от януари 2021 г. страните от ОПЕК + ще увеличат производството с 2 милиона барела на ден.

Поради несигурността на петролния пазар обаче някои от другите партньори по споразумението за ограничаване на добива предлагат дори да увеличат спада в производството на петрол през първото тримесечие на следващата година. Но в Русия не са готови да отидат на засилване на ограниченията, а най-много - да удължат настоящите условия на сделката за първите три месеца на следващата година.

Януарските фючърси за сорта Brent се търгуват на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25 ч. българско време) на цена от 38,87 долара за барел, което е с 0,10 долара под цената от края на сесията в понеделник. Вчера следобед тези контракти поскъпнаха с 1,03 долара (2,7%), до 38,97 долара за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския WTI бяха по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,08 долара - 36,73 долара за барел. По време на предишната сесия те поскъпнаха с 1,02 долара (2,9%) - до 36,81 долара за барел.

Нов скок в заболеваемостта от К-19 в САЩ и Европа, както и въведените в тази връзка карантинни мерки, могат да доведат до спад в търсенето на петрол до 88-89 милиона барела на ден. Това е с повече от 10% под търсенето през 2019 г., заяви шефът на Trafigura Group Джереми Уиър..

"Необходими са действия от страните производители на петрол за стабилизиране на пазара, а информацията от Русия е предвестник на това", каза Майкъл Маккарти, анализатор в CMC Markets Asia Pacific. Ключовият фактор обаче според експерта е търсенето на петрол и при липса на търсене покачването на цените ще бъде временно.

Настоящата седмица обещава да бъде бурна, предвид президентските избори във Съединените щати във вторник, предупреждава Bloomberg.

Междувременно нарастващото търсене на петрол от Китай вероятно ще подпомогне петролния пазар. В навечерието на Министерството на търговията на КНР обяви увеличение на квотата за използване на чуждестранен петрол от недържавните компании в Китай за 2021 г. с повече от 20% в сравнение с нивото от 2020 г., т.е. с 823 хил. барела на ден.