Цените на петрола от еталоните световни марки в сряда се понижават след вяла и с разнопосочна динамика търговия вчера. Пазарът реагира на данните на Американския институт по петрола (API) за неочакваното и съществено увеличаване на стоковите запаси от суровината в САЩ.

Заедно с това инвеститорите продължават да очакват допълнителни подробности за търговското споразумение между САЩ и Китай, което може би ще се подпише в края на март.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,53 - до $65,33 за барел. По време на търговията във вторник тези контракти повишиха цената си с $0,19 %), до $65,86 за барел,

Котировките за американския еталон WTI за април на нюйоркската стокова борса се понижават в същото време с $0,53 - до $56,03 за барел. Предишната сесия те завършиха на ниво $56,56 за барел -с 3 цента по .малко от понеделник.

По оценка на API стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица са скочили със 7,29 млн. барела, при очакване на експертите за увеличение с 388 хил. барела, пише OilPrice.

Сега пазарните участници очакват официалните данни за състоянието на запасите от енергийното министерство, които ще излязат по-късно днес. Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират техен ръст от 1,9 млн. барела.

В някаква степен негативни за петролния пазар станаха заявления на двете най-големи компании от сектора - Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp., за предстоящо увеличаване на добива. В презентация за експерти те повишиха прогнозите си за производство на петрол и газ от шистово находище Пермски басейн в Тексас. За следващите 5-6 годни добивът от района ще нарасне три път от равнището на 2018 година.