Цените на петрола във вторник сутринта се понижават заради опасенията за негативните перспективи за глобалния икономически растеж и свързаното с това по-малко търсене на суровината.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса поевтиняват с $0,15 до $63,96 за барел. В хода на търговията в понеделник тяхната цена се понижи с $0,12, до $64,11 за барел.

Американският еталон WTI с доставка август се търгува на нюйоркската стокова борса по $57,46 за барел, или с 2 цента под нивото от края на вчерашната сесия. В понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,15, до $57,66 за барел.

Трейдърите очакват изказването на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауел пред финансовата комисия на Конгреса на САЩ. В сряда той ще представи доклад за паричнокредитната политика в Долната камара, а в четвъртък в Сената.

Шансовете САЩ и Китай да постигнат споразумение в търговската сфера в близкото бъдеще остават ниски. Затова експертите възлагат надежди на това, че смекченията на паричната политика на Фед ще подкрепи икономическия растеж.

На петролния пазара опасенията за възможно отслабване на темповете на глобалния икономически растеж надделяват над такива важни събития като засилване на напрежението в Близкия изток, отбелязват анализатори, цитирани от Bloomberg.