Цените на петрола от еталонните световни марки продължават да растат в сряда. Търговците чакат срещата на Комитета за наблюдение на ОПЕК + на (JMMC) и публикуването на данните от Министерството на енергетиката на САЩ за петролните резерви в страната.

Септемврийските фючърси за сорта Brent поскъпнаха днес сутринта на борсата ICE Futures в Лондон с 0,21 долара (0,5%), до $43,12 за барел. Във вторник цената на тези контракти се повиши с $0,18 (0,4%), до $42,9 за барел.

Августовските фючърси за американския WTI в същото време на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се качват с 0,18 долара (0,45%), до $40,47 за барел. През предишната сесия те поскъпнаха с $0,19 (0.5%), до $40.29 за барел.

Във вторник в месечен доклад на ОПЕК се посочва, че прогнозата за търсенето на петрол през 2020 г. е увеличена със 100 000 барела на ден - до 90,7 милиона барела на денонощие, което означава спад от 8,9 милиона барела в сравнение с 2019 г. Според картела търсенето на петрол през 2021 г. ще нарасне до 97,7 милиона барела на денонощие.

От август страните участнички в споразумението за съкращаване на добива от ОПЕК + се готвят да преминат към втория етап на сделката, което означава частично възстановяване на производството на петрол, твърди източник, запознат със ситуацията. Споразумението, сключено през април, предполага, че през август намалението на добива ще възлиза на 7,7 милиона барела на ден, вместо 9,6 млн.барела за месеците преди това.

"Въпреки разпространеното очакване картелът да намали производствените ограничения през следващия месец, цените остават стабилни при новината, че блокът иска да постигне допълнително намаление на добива с 842 хил. барела на денонощие през август и септември от Ирак, Нигерия и Казахстан ", заявиха анализаторите на OCBC, цитирани от S&P Global Platts.

Според Американския институт за петрола (API) стоковите петролни запаси в страната са паднали с 8,3 милиона барела през седмицата, приключила на 10 юли. Бензиновите запаси намаляват с 3,6 милиона барела, а на дестилатите - увеличават се с 3 милиона барела. Запасите от нефт на терминала Кушин, който се търгува на NYMEX, се увеличиха с 548 000 барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакват статистиката да покаже намаление на запасите от нефт с 2,1 милиона барела миналата седмица. Според прогнозата им запасите от бензин намаляват с 2 милиона барела, а на дестилатите - с 1,1 милиона барела.