Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда се покачват, продължавайки тенденцията от вчера. Инвеститорите се опасяват от потенциалното негативно влияние на санкциите на САЩ срещу Венецуела, следят и за търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта поскъпват с $0,11 - до $61,43 за барел. По време на търговията във вторник тяхната цена се увеличи с $1,39 (2,32%) и в края на сесията бе $61,32 за барел.

Стойността на американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишиха до $53,39 за барел. Вчера тези мартенски контракти поскъпнаха с $1,32 (2,54%), до $53,31 за барел.

Министерството на финансите на САЩ въведе санк7ции против държавната венецуелска компания Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), предвиждаща блокирането на актива на компанията за $7 милиарда. Тези мерки могат да причинят намаляване на доставките от Венецуела за петролния пазар, което може да се изрази в 12 млн. барела по-малко за следващия месец.

Повечето анализатори смятат, че санкциите няма да доведат до силно нарастване на петролните цени, освен ако политическата криза в страната не ескалира.

Инвеститорите следят внимателно също и развитието на търговските преговори между САЩ и Китай. Такива ще се проведат тази седмица, кат о двете страни ще се помъчат да постигнат прогрес, доколкото срокът на замразяване на митата за китайските стоки на сума 200 млрд. д. изтича на 1 март.

От данните на Американския институт по петрола (API) стана известно, че запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са нараснали с 1 млн. барела. Официалните данни на енергийното министерство ще бъдат публикуван по-късно в сряда, като експерти прогнозират увеличение на запасите с около 3,5 млн. барела.