Цената на петрола продължава да расте и днес, заради опасения за намаляване на доставките към световните  пазари. Проблемите идват от съкращаването на добива в Канада, както и в Нигерия и Либия.

Стойността на юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта се покачи с 14 цента - до $49,42 за барел. При закриването на вчерашната търговия цената на суровината отчете поскъпване с  31 цента - до 49,28 за барел, информира MarketWatch.

Цената на фючърсите за американския еталон WTI за юни на електронните търгове на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) нарасна в същото време с 18 цента - до $48,49 за барел. През предишната сесия контрактите поскъпнаха с 59 цента - до $48,31 за барел.

Усилването на горските пожари в Канада доведе до спиране на работата в някои петролодобивни предприятия и евакуиране на персонала.

В същото време въоръжени нападения върху обекти на петролната инфраструктура в Нигерия и напрежението в Либия допринасят за съкращаване на добива на суровината в тези страни.