Цените на петрола се повишават в понеделник поради сигнали, че не трябва да се очаква излишък на предлагане на световния пазар, тъй като страните от ОПЕК + явно изпълняват условията на споразумението за ограничаване на производството.

Изпълнението на споразумението през януари се оценява от държавите от ОПЕК + на 99%, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници. Тези данни обаче са предварителни и ще бъдат разгледани от Техническия комитет на ОПЕК + (JTC) във вторник.

Междувременно американската компания Chevron Corp. възнамерява да изчака, докато ситуацията с пандемията на COVID-19 се стабилизира, преди да се върне към плана за увеличаване на добива в Пермския басейн.

"Поставихме на пауза нашия план, защото светът не се нуждаеше от допълнителни барели петрол и не искахме да харчим капитал, за да увеличим доставките на и без това пренаселения пазар", заяви главният финансов директор на Chevron Пиер Брибър в интервю за Bloomberg TV.

"Имаме ресурси има възможности в случай на формиране на подходящи условия. Такива вероятно ще бъдат създадени не по-рано от втората половина на тази година или дори началото на 2022 г., каза още Брибер.

Цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,25 ч. българско време е 55,47 долара за барел, което е с 0,43 долара (0,76%) по-висока от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията на 29 януари тези договори паднаха с 0,06 долара (0,1%) - до 55,04 долара за барел.

Мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 52,52 долара за барел, което е с 0,32 долара по-високо от нивото в края на предишната търговия. В петък тези фючърси поевтиняха с 0,14 долара (0,3%) - до 52,2 долара за барел.

През изминалата седмица Brent поскъпна с 0,9%, а цената на WTI спадна с 0,1%. През януари контрактите са поскъпнали съответно със 7,9% и 7,6%.

Перспективите за търсенето на петрол остават несигурни предвид продължаващите огнища на COVID-19 по света.

Нова вълна на заболеваемост в Китай преди лунната Нова година доведе до намаляване на индексите на бизнес активност както в индустриалния сектор, така и в сектора на услугите през януари.

Средносрочната перспектива за търсенето на петрол изглежда добра, но краткосрочните рискове заради коронавирусна пандемия и недостатъчните ваксинации остават, каза анализаторът от Axi Стивън Инес.